ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΥΝΤΑ

Εκπροσώπου της ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ 2012 στη Συνδιάσκεψη για την ΕΛΙΑ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ

 Η Πολιτεία 2012 είναι εδώ σήμερα μαζί σας και με όλους τους προοδευτικούς πολίτες της χώρας που θέλουν μια Νέα Ελλάδα σε μια Προοδευτική Ευρώπη.

Είμαστε, εδώ μαζί σας γιατί μας ενώνουν κοινές ανησυχίες για το σήμερα, κοινές ελπίδες για το αύριο, αλλά και κοινοί αγώνες όλα αυτά τα χρόνια.

Εμείς, τα μέλη και οι φίλοι της ΠΟΛΙΤΕΙΑ 2012, μαζί και με άλλες κινήσεις, προσπαθήσαμε τα τελευταία χρόνια να ανοίξουμε το δρόμο του διαλόγου, της συνεργασίας και της σύγκλισης, και σήμερα νιώθουμε δικαιωμένοι που βλέπουμε να ενώνουμε τις δυνάμεις μας, μαζί με όλους εσάς, για την Ευρώπη, για την Ελλάδα, για τη δημοκρατική Παράταξη.

Δεν πανηγυρίζουμε όμως, γιατί από την αίθουσα αυτή λείπουν και αρκετοί που θα θέλαμε να είναι. Που θα έπρεπε να είναι. Έστω και χωρίς αυτούς, που θα επιδιώξουμε να τους συναντήσουμε μετά τις Ευρωεκλογές, ξέροντας ότι ο δρόμος για την ανασυγκρότηση της Παράταξης θα είναι μακρύς και επίπονος, εμείς είμαστε εδώ.

Είμαστε εδώ γιατί εδώ κτυπά η ελληνική καρδιά του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Γιατί εδώ κτυπά η καρδιά της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας.

Είμαστε εδώ γιατί εδώ βρίσκονται οι δυνάμεις της εθνικής ευθύνης που αγνοώντας το πολιτικό κόστος, εξασφαλίζουν την πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα, χωρίς την οποία δεν μπορεί να υπάρξει έξοδος από την κρίση.

Και είμαστε εδώ, μαζί με όλους όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για ενότητα και ανανέωση της Κεντροαριστεράς, χωρίς ηγεμονισμούς και αποκλεισμούς. Εμείς είπαμε το μεγάλο ΝΑΙ.

Για όλους αυτούς τους λόγους μαζί θα δώσουμε τη μάχη των Ευρωεκλογών για την Ευρώπη που θέλουμε, για την Ελλάδα που θέλουμε, για την Παράταξη που θέλουμε.

Η Ευρώπη που θέλουμε δεν είναι η Ευρώπη της κρίσης, της λιτότητας, των νέοσυντηρητικών επιλογών. Η κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, είναι και κρίση της Ευρωζώνης. Δεν είναι όμως κρίση του Ευρωπαϊκού Ιδεώδους. Είναι κρίση θεσμών, κρίση ηγεσίας, κρίση στόχων, κρίση διαχείρισης. Αυτή την κρίση θα την ξεπεράσουμε με περισσότερη Ευρώπη και όχι με λιγότερη Ευρώπη. Με περισσότερη Ευρώπη της ανάπτυξης, της απασχόλησης, της αλληλεγγύης και της συνοχής. Με περισσότερη, πάνω απ’ όλα κοινωνική Ευρώπη, γιατί το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος αποτελεί τη μεγάλη συνεισφορά και τη μεγάλη παρακαταθήκη της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας.

Από την κρίση θα βγούμε μαζί, Ευρώπη και Ελλάδα. Αλλάζοντας την Ελλάδα, αλλάζοντας την Ευρώπη.

Γι’ αυτό και συμμετέχουμε και αγωνιζόμαστε υπό τη σκέπη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, γιατί έχει την ωριμότητα και τη δύναμη να διαμορφώσει ευνοϊκούς συσχετισμούς για μια προοδευτική Ευρώπη.

Γι’ αυτή την Ευρώπη στις Ευρωεκλογές του Μαΐου ψηφίζουμε ΕΛΙΑ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ.

Θέλουμε να αλλάξουμε την Ευρώπη, θέλουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα για να μπορέσουμε να βγούμε το συντομότερο από την κρίση. Όμως, αυτή την επώδυνη κρίση που πλήττει βάναυσα τη χώρα μας και ταλανίζει τον λαό μας τα τελευταία χρόνια, την προκάλεσαν πρωτίστως οι δικές μας παθογένειες.

Η κρατικοδίαιτη και παρασιτική οικονομία, το πελατειακό κράτος, η ασυδοσία του ιδιωτικού τομέα, ο κομματικός και συντεχνιακός συνδικαλισμός, η συναλλαγή και η διαφθορά, αλλά και η έλλειψη ηγεσίας σε κρίσιμες περιόδους και σε αποφασιστικές στιγμές, μετέτρεψαν την κρίση της Ευρωζώνης σε ελληνική τραγωδία.

Ας είμαστε λοιπόν ξεκάθαροι. Η κρίση έφερε το μνημόνιο και όχι το μνημόνιο την κρίση. Τα λάθη, οι αμφιταλαντεύσεις, οι καθυστερήσεις, μεγέθυναν το κόστος προσαρμογής και ευνόησαν τη διάχυση της κρίσης, επιτείνοντας την Ύφεση, εκτοξεύοντας στα ύψη την Ανεργία, πτωχοποιώντας όλο και περισσότερους Έλληνες.

Γι’ αυτό και ο διαχωρισμός των ελλήνων σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς, είναι πλαστός, είναι ψευδεπίγραφος, είναι παραπλανητικός. Αποτελεί ένα τεράστιο δημαγωγικό ψέμα που προσπαθεί να διχάσει του έλληνες, καθαρά για αντιπολιτευτικές μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Κανένας έλληνας δεν είναι υπέρ του μνημονίου. Κανένας έλληνας δεν θέλει την ύφεση και την ανεργία. Κάποια όμως κόμματα εύχονται να κρατήσουν την Ελλάδα στο Μνημόνιο, γιατί έχουν επενδύσει στην κρίση, ενεργώντας στο όνομα της εύκολης δημαγωγίας και της ανευθυνότητας.

Η μόνη υπαρκτή διαχωριστική γραμμή είναι αυτή που χωρίζει τις δυνάμεις της εθνικής ευθύνης για την ανασυγκρότηση της χώρας μέσα στην Ευρωζώνη, από τις δυνάμεις που στο βωμό κομματικών σκοπιμοτήτων, χαϊδεύουν τα αυτιά του εκλογικού σώματος με ανεδαφικές και αδιέξοδες προτάσεις, επενδύουν στην απόγνωση, στον θυμό, στην αγανάκτηση,  τροφοδοτώντας την πόλωση, τον διχασμό, με σημαία τον λαϊκισμό, δηλαδή με όπλα τα αίτια που μας οδήγησαν στην κρίση.

Όμως, τα ψέματα τελειώνουν! Το 2014 είναι η αρχή της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και της αναγέννησης της ελληνικής κοινωνίας. Και μέσα σ’ αυτό το ολοένα και πιο ευνοϊκό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, το 2014 θα είναι και η χρονιά ανασυγκρότησης της Παράταξής μας, της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.

 Οι δημοσκοπήσεις τις τελευταίες μέρες,  που θορύβησαν ορισμένους, μας δείχνουν τι πρέπει να αφήσουμε πίσω μας και προς τα πού να πορευτούμε.

Η ΕΛΙΑ που φυτέψαμε σήμερα εδώ, για να αναπτυχθεί και να δώσει τους καρπούς που θέλουμε, θα πρέπει να βάλουμε και να πετύχουμε 3 μεγάλους στόχους.

Ο 1ος στόχος είναι η επιτυχία της ΕΛΙΑΣ στις επερχόμενες Ευρωεκλογές. Τη μάχη αυτή πρέπει να τη δώσουμε Ενωμένοι και Δυνατοί, χωρίς καχυποψίες, χωρίς άσκοπες τριβές, χωρίς μονομερείς αξιώσεις. Για να μην κλονιστεί η πολιτική σταθερότητα και για να μπορέσουμε να σταθούμε την επαύριο, γερά στα πόδια μας και να συνεχίσουμε με πιο αποφασιστικά βήματα.

Ο 2ος στόχος, είναι μετά τις Ευρωεκλογές να συναντηθούμε με τη ΔΗΜΑΡ. Πιθανότατα χωρίς μνημόνια πλέον, χωρίς Τρόικα και χωρίς άλλα επώδυνα μέτρα, θα εκλείψουν οι λόγοι που επικαλείται η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ για τις σημερινές επιλογές. Και πρέπει να πετύχουμε αυτή τη συνάντηση γιατί με τη ΔΗΜΑΡ μας ενώνουν πολλά περισσότερα από εκείνα που μας χωρίζουν. Και θα πρέπει να συναντηθούμε επίσης με τις φιλοευρωπαϊκές και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις που έχουν στραφεί στον ΣΥΡΙΖΑ και σε άλλες αδιέξοδες επιλογές, για να πετύχουμε ΜΑΖΙ τον 3ο μεγάλο στόχο.

Την υπέρβαση της πολυδιάσπασης και τη δημιουργία ενός Νέου Φορέα. Με νέο τίτλο, νέο σύμβολο, νέα πρόσωπα, νέο πρόγραμμα. Ενός νέου φορέα που θα έχει τη δύναμη στις επόμενες εθνικές εκλογές να αποτελέσει τον κορμό μιας νέας προοδευτικής κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Για να πετύχουμε όμως αυτούς τους στόχους, θα πρέπει άμεσα να συγκροτηθεί πολιτική επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των συνεργαζόμενων δυνάμεων, που θα συντονίζει κεντρικές και τοπικές δραστηριότητες που θα προετοιμάσει το νέο πρόγραμμα.

Το νέο πρόγραμμα θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα προοδευτικό σχέδιο ανασυγκρότησης της οικονομίας, με έμφαση στην ανάπτυξη και την απασχόληση και μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα, στην κοινωνική πολιτική. Και αυτές τις μεγάλες αλλαγές, για να ριζώσουν και να ολοκληρωθούν θα πρέπει να τις παντρέψουμε με τα λαϊκά συμφέροντα. Θα πρέπει να εκφράσουν και να υπηρετήσουν τις δυνάμεις της παραγωγικής εργασίας, της δημιουργικής γνώσης, της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Έτσι, θα αποτελέσουν τον ιστό μιας νέας κοινωνικής συμμαχίας που θα ηγηθεί, με ρήξεις και συναινέσεις της νέας εποχής. Αυτή είναι η μεγάλη ιστορική πρόκληση και σ’ αυτή την πρόκληση εμείς θα τολμήσουμε.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: