ΛΑΙΚΪΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ

 Ο λαϊκισμός, ως γνωστόν, μετατρέπει τους πολίτες σε πελάτες, χαϊδεύοντας τα αυτιά κάθε εν δυνάμει ψηφοφόρου και προσφέροντας του «αίμα» πολιτικών αντιπάλων από θεμιτά και κυρίως αθέμιτα χτυπήματα. Ενδημεί στο πολιτικό μας σύστημα από την ίδρυση του ελληνικού κράτους και συνήθως εκτρέφεται από τον ανταγωνισμό των κομμάτων εξουσίας. Ίσως γι’ αυτό, μετά την μεταπολίτευση, η κομμουνιστική και μετακομμουνιστική αριστερά (ΚΚΕ, ΚΚΕεσωτ., ΕΑΡ και ΣΥΝ), απείχαν κατά κανόνα από λαϊκίστικες δημαγωγίες, αν εξαιρέσει βέβαια κανείς την άκριτη υιοθέτηση σχεδόν κάθε συνδικαλιστικού αιτήματος. Αντίθετα, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (κυρίως του Α. Παπανδρέου) διέπρεψαν κατά το παρελθόν στον τομέα αυτό, ο οποίος μαζί με το πελατειακό κράτος και την κρατικοδίαιτη και παρασιτική οικονομία, φέρουν την κύρια ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας και την αποδιάρθρωση της κοινωνίας.

Τώρα όμως, που και ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση έχει τεθεί στην τροχιά διεκδίκησης της εξουσίας, οι σειρήνες του λαϊκισμού κάνουν όλο και πιο συχνά την εμφάνισή τους στις στήλες της ΑΥΓΗΣ και στις δηλώσεις των στελεχών του. Έτσι, ο προϋπολογισμός Υφυπουργείου μετατρέπεται σε μισθό του Υφυπουργού Τύπου, οι αναγκαίες μετακινήσεις στο χώρο της υγείας σε απολύσεις και πάει λέγοντας, διότι ως γνωστόν ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Τι συμβαίνει όμως όταν τέτοιου είδους μέσα όχι μόνο αυτονομούνται από τον σκοπό,  αλλά στρέφονται και εναντίον του; Αν βασικός σκοπός για την αριστερά είναι η υπεράσπιση του κοινωνικού συμφέροντος, τι μπορεί να σημαίνει για την αξιοπιστία της συγκεκριμένης αριστεράς, όταν θύμα του λαϊκισμού της είναι το ίδιο το κοινωνικό συμφέρον, στην προκειμένη περίπτωση η δημόσια υγεία, όπως συνέβη πρόσφατα με τις αβάσιμες αιτιάσεις σε επερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατά της εκστρατείας ενημέρωσης για τα φάρμακα του ΕΟΦ, αμφισβητώντας την αναγκαιότητά της, αλλά και τη διαγωνιστική διαδικασία.

Για καθαρά αντιπολιτευτικούς λόγους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η ΑΥΓΗ πριν ένα χρόνο, αγνόησαν πρώτα από όλα ότι η διενέργεια εκστρατειών ενημέρωσης του κοινού για την ορθή και ασφαλή χρήση των φαρμάκων αποτελεί προτεραιότητα σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες του κόσμου, καθώς και για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η προτεραιότητα αυτή καθίσταται επιτακτική ιδιαίτερα για τη χώρα μας, όπου το φαινόμενο της πολυφαρμακίας έχει λάβει τα τελευταία χρόνια ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Αρκεί να αναφερθεί ότι η κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ελλάδα ήταν το 2010, όταν αποφασίστηκε η συγκεκριμένη εκστρατεία, η υψηλότερη απ’ όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, σχεδόν διπλάσια από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (39 ημερήσιες δόσεις ανά 1.000 κατοίκους στην Ελλάδα και 20 κατά μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση). Το φαινόμενο της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών δεν έχει μόνο δυσβάσταχτες οικονομικές επιπτώσεις, αλλά προκαλεί και σημαντική αύξηση στην ανθεκτικότητα πολλών μικροβίων, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία πολλών Ελλήνων ασθενών.

Αγνόησαν, επίσης, το γεγονός ότι η εκστρατεία περιέλαβε πέραν των γενικών στοιχείων ενημέρωσης για την υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών, και όχι γενικά περί πολυφαρμακίας όπως διατείνονται, τα θέματα ασφάλειας φαρμάκων, αγοράς συνταγογραφούμενων φαρμάκων με συνταγή γιατρού και της προώθησης των γενοσήμων, ώστε να μειωθεί η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη. Θα έπρεπε, ίσως να  γνωρίζουν ότι 1 στα 4 συνταγογραφούμενα φάρμακα δίνεται στα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή και ότι το μερίδιο αγοράς γενοσήμων στη χώρα μας (18%) είναι το μικρότερο στην Ευρώπη (30-60%) και ότι σχεδόν σε κάθε σπίτι υπάρχουν αχρησιμοποίητα και ληγμένα φάρμακα που δίνονται χωρίς τη συμβουλή γιατρού ή φαρμακοποιού σε παιδιά, συγγενείς και φίλους με κίνδυνο της υγεία τους. Όπως επικίνδυνη είναι και η αυξανόμενη αγορά φαρμάκων από το διαδίκτυο, καθώς και η άγνοια για τις ανεπιθύμητες παρενέργειες και τις φαρμακευτικές αλληλεπιδράσεις.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ο ΕΟΦ όφειλε να διενεργήσει τη συγκεκριμένη πολύπλευρη εκστρατεία ενημέρωσης για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και του κοινωνικού συμφέροντος, πολύ περισσότερο μάλιστα που δεν στερείται τους αναγκαίους πόρους. Ο δε διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε με όλες τις νόμιμες διαδικασίες, χωρίς καμία ένσταση, γεγονός που επιβεβαιώνει τον αδιάβλητο χαρακτήρα του. Αλλά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αγνόησαν επίσης, ότι οι διαδικασίες αξιολόγησης των διαγωνιζόμενων εταιρειών ολοκληρώθηκαν πριν τη διενέργεια της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης και άρα πριν το σχηματισμό της κυβέρνησης.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και φαρμακοποιοί, όφειλαν να γνωρίζουν τις αλήθειες αυτές, εκτός και εάν ισχύει και στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ η γνωστή παλαιοκομμουνιστική άποψη ότι αλήθεια είναι ότι συμφέρει το λαό. Μόνο που στην περίπτωση αυτή, όπως και σε πολλές άλλες,  ο «λαός» δεν ταυτίζεται με το κοινωνικό αλλά με το κομματικό συμφέρον.

 Γιάννης Τούντας

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: