«ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

 Γιάννης Τούντας* 

(Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «ΚΕΦΑΛΑΙΟ», 17/11/2012)

Τα οφέλη του ιατρικού τουρισμού για την Ελλάδα μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Διεθνώς διακινούνται ετησίως 5 εκατ. ασθενών μέσω προγραμμάτων ιατρικού τουρισμού, ο κύκλος εργασιών των οποίων ανέρχεται σε 15 δις. ευρώ το χρόνο. Αρκετές χώρες τουριστικού ενδιαφέροντος έχουν αναπτύξει τον τομέα του ιατρικού τουρισμού όπως η Ινδία, και η Ταϋλάνδη, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή μας η Ισπανία, η Ουγγαρία και η Τουρκία.

Η Ελλάδα έχει περισσότερα πλεονεκτήματα από τις χώρες αυτές για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, γιατί διαθέτει περισσότερα μέρη τουριστικού ενδιαφέροντος, ευνοϊκότερο κλίμα, πολλά και καλά ξενοδοχεία. Επιπλέον διαθέτει πολλούς και καλούς γιατρούς, καθώς και καλά δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία. Ειδικότερα για τα δημόσια νοσοκομεία, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αρκετά από αυτά που βρίσκονται σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως στην Κρήτη, στη Ρόδο, στο Ναύπλιο, στην Καλαμάτα, στο Βόλο στην Καβάλα, αλλά και αλλού, είναι νεόκτιστα νοσοκομεία τα οποία υπολειτουργούν, λόγω μειωμένης κάλυψης των νοσοκομειακών κλινών που διαθέτουν. Για το λόγο αυτό, η αξιοποίησή τους για τις ανάγκες του ιατρικού τουρισμού, θα ήταν πολλαπλά ωφέλιμη και για την οικονομική τους ενίσχυση και συνακόλουθα για τη βιωσιμότητά τους.

Αλλά και μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη που είναι σημαντικού ιστορικού και τουριστικού ενδιαφέροντος, θα μπορούσαν να προσφέρουν εξειδικευμένες τριτοβάθμιες νοσοκομειακές υπηρεσίες σε τομείς όπως η καρδιοχειρουργική, οι μεταμοσχεύσεις, κ.α.

Τα εμπόδια που θα πρέπει να ξεπερασθούν για να αναπτυχθεί ο ιατρικός τουρισμός στη χώρα μας, είναι πρώτα απ όλα η διαμόρφωση ενός ευνοϊκού θεσμικού περιβάλλοντος που θα διευκολύνει την ανάπτυξη των σχετικών πρωτοβουλιών. Ήδη το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού ετοιμάζει ειδικό νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τέλος του έτους. Θα πρέπει επίσης, να δημιουργηθούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις αλλά και οι αρμόδιες υπηρεσίες που θα πιστοποιούν με διεθνείς προδιαγραφές τόσο τις υπηρεσίες υγείας, δημόσιες και ιδιωτικές, αλλά και τα ξενοδοχεία που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα. Τέλος θα πρέπει να δημιουργηθούν ειδικοί θεσμοί και υπηρεσίες όπως είναι οι Medical Tourists Facilitators, οι οποίοι όπως οι Tour Operators θα μεσολαβούν με ολοκληρωμένα πακέτα ιατρικού τουρισμού ανάμεσα στους ξένους ενδιαφερόμενους ασθενείς και τις ελληνικές μονάδες ιατρικού τουρισμού.

Με βάση τα παραπάνω, είναι φανερό πως οι δυνατότητες για τη χώρα μας είναι ιδιαίτερα σημαντικές, ενώ τα εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση. Εκτιμώ δε ότι μέσα σε λίγους μήνες θα είμαστε σε θέση να ξεκινήσει οργανωμένη η προσπάθεια αυτή στοχεύοντας τα πρώτα 3-4 χρόνια στην προσέλκυση τουλάχιστον 100.000 ασθενών ετησίως οι οποίοι μπορούν να συνεισφέρουν σε έσοδα για τη χώρα μας της τάξης των 500 εκατ. ευρώ το χρόνο. Το ποσό αυτό μπορεί να 5πλασιασθεί εντός της προσεχούς δεκαετίας. Τα οφέλη θα είναι τεράστια.

*Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, Πρόεδρος ΕΟΦ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: