«ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΔΕΚΑ ΤΟΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ»

Γιάννης Τούντας

(Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ», 01/10/2012)

Κατά την τελευταία διετία επιτεύχθηκαν σε σημαντικό βαθμό τόσο οι στόχοι της μείωσης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης όσο και η προώθηση σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών όπως είναι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η εφαρμογή των πρωτοκόλλων συνταγογράφησης.

Η ολοκλήρωση όμως της προσπάθειας για τη δημοσιονομική εξυγίανση στο χώρο του φαρμάκου και για την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών απαιτεί παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση υφιστάμενων προβλημάτων σε δέκα κυρίως τομείς.

Πρώτα απ όλα χρειάζεται να διαμορφωθεί Εθνική φαρμακευτική πολιτική που να μην αφορά μόνο την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης αλλά να επιλύει τις υφιστάμενες στρεβλώσεις, να εξασφαλίζει την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στα απαραίτητα φάρμακα και να ενισχύει την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.

Για το σκοπό αυτό είναι αναγκαία η δημιουργία ομάδας σχεδιασμού και αξιολόγησης με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας, του ΕΟΠΥΥ και του ΕΟΦ, αλλά και εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων, οι οποίοι πρέπει να είναι σύμμαχοι και όχι αντίπαλοι στην ορθολογικοποίηση της φαρμακευτικής πολιτικής.

Η δεύτερη παρέμβαση αφορά την ανάγκη αλλαγής του συστήματος τιμολόγησης με ένα πιο απλό και διαφανές σύστημα ισοδύναμης αποτελεσματικότητας με λιγότερες από τις 22 χώρες αναφοράς.

Σημαντική είναι επίσης η ανάγκη διαμόρφωσης ασφαλιστικής φαρμακευτικής πολιτικής με την εφαρμογή εκπτώσεων κατόπιν διαπραγμάτευσης, την επιβράβευση ή την «τιμωρία» των γιατρών ανάλογα με τη συνταγογραφική τους πρακτική, την αύξηση της ίδιας συμμετοχής των ασφαλισμένων με εισοδηματικά κριτήρια και την αναθεώρηση της θετικής λίστας με την εφαρμογή πιο αυστηρών κριτηρίων για πολλές συσκευασίες και περιεκτικότητες.

Στο ζήτημα αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι για τα γενόσημα φάρμακα που έχουν μεγάλη κατανάλωση στους ασφαλισμένους, ο ΕΟΠΠΥ μπορεί να διεκδικήσει σημαντικές εκπτώσεις όπως συμβαίνει σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. Για το επίμαχο θέμα της αύξησης της ιδίας συμμετοχής των ασφαλισμένων στην αγορά των φαρμάκων θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός της εξαιρετικά χαμηλής συμμετοχής που ισχύει σήμερα (8 – 9 %), όταν στην Ευρώπη κυμαίνεται από 30-60%, ενώ χώρες με μνημόνιο, όπως η Πορτογαλία, αυξήσανε σημαντικά την ιδία συμμετοχή για να πετύχουν την αντίστοιχη με την Ελλάδα μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Για να μην επιβαρυνθούν επιπλέον τα ασθενέστερα στρώματα προτείνεται η εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων ώστε η επιβάρυνση στη συμμετοχή να είναι ανάλογη του εισοδήματος. Στη δε θετική λίστα θα πρέπει να αποκλεισθούν σκευάσματα και περιεκτικότητες που δεν έχουν τεκμηριωμένη θεραπευτική αξία.

Άλλα σημαντικά ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπισθούν είναι η ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού συστήματος με τη δημιουργία παρατηρητηρίου κατανάλωσης, η ανάπτυξη της φαρμακευτικής έρευνας με νέο θεσμικό πλαίσιο για τις κλινικές έρευνες, με τη δημιουργία κέντρων μελετών βιοϊσοδυναμίας και με την ανάδειξη της Ελλάδας σε χώρα αναφοράς για ορισμένα φάρμακα, η αξιολόγηση της φαρμακευτικής τεχνολογίας, η ενίσχυση της καινοτομίας και τέλος η ανάγκη ενίσχυσης-αναβάθμισης του ΕΟΦ, η λειτουργία του οποίου έχει καταστεί προβληματική λόγω της δραματικής μείωσης του προσωπικού του την τελευταία διετία.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: